8 razloga zašto biste se upravo sada trebali nasmijati

27/05/2012 13:58

Od djece možemo puno toga naučiti pa tako i to da se trebamo što više smijati. Dok se odrasli smiju u prosjeku 17 puta dnevno, najmlađi to učine i do tristo puta! Smijanje nije samo način na koji dijelimo sreću s drugima, već je dobro za zdravlje, pa čak i za ljubavni život.

 

 
Mnogo je pozitivnih stvari koje donosi osmijeh i zbog kojih bi se svaki dan trebali smijati barem deset puta. Saznajte kojih je to osam odličnih razloga za smijeh!

1. Osmijeh nas čini privlačnijima
Čovjek koji se smije prije će privući pažnju nego onaj koji se ne smije. Smijemo li se, izgledat ćemo manje umorni, iscrpljeni i nervozni. Želite li besplatno poboljšati izgled vašega lica, samo se morate što više smijati.

 

2. Smijeh je zarazan
Osmijeh na vašem licu ne samo da će vas učiniti sretnijim, već može promijeniti raspoloženje i ljudi oko vas, i to na bolje. Osoba koja se smije zrači srećom koju prenosi na svoju okolinu, a time i njih podstiče da se smiješe.

 

3. Smijanje nas čini srećnima
Niko se ne može u isto vrijeme smijati i biti tužan. No, svako se može prisiliti da se nasmije kada je žalostan i u tom trenutku ‘zavarat’ će svoj mozak koji će dobiti signale da je osoba srećna i tako otjerati tugu, odnosni pomoći nam u promjeni raspoloženja.

4. Smijanje oslobađa stres
Stres se itekako može vidjeti na našem licu. Kada ste pod stresom teško se nasmijati, ali dajte sve od sebe. Otkrit ćete da je gotovo nemoguće osjećati stres dok se smijete i izgledate srećni.

 

5. Smijeh jača imunitet
Svaki put kada se nasmijete jačate svoj imunološki sistem. To je zato jer nas smijeh opušta, a što smo više opušteni, to imunitet više jača. Zato, ako se često smijete, rjeđe ćete biti prehlađeni, pa čak i bolovati od gripe.

 

6. Smijanje nas čini mlađima
Mišići koje koristimo kod smijanja podižu lice zbog čega automatski izgledamo mlađe, bez ikakvih ‘čudotvornih krema’ i korekcijskih zahvata. Kome još treba ‘face lifting’? Smijite se što češće i priroda će sama izbrisati bore.

 

7. Smijeh snižava krvni pritisak
Dok se osmijeh na vašem licu širi, krvni pritisak se snižava. Napravite mali kućni test: tlakomjerom izmjerite krvni pritisak, a zatim se jednu minutu smijte pa opet izmjerite pritisak i dalje se smijući. Primjećujete li razliku?

8. Smijeh je prirodan lijek 
Dok se smijemo, istraživanja su dokazala, mozak pojačano luči prirodni analgetik endorfin i tako pomaže kod ublažavanja boli, te hormon sreće serotonin kojemu možemo zahvaliti dobro raspoloženje, a što je više serotonina, to smo i zdraviji.