Daleko od očiju, daleko od srca?

27/05/2012 22:48

Održavanje veze na daljinu veliki je izazov za oba partnera, a zahtijeva puno truda, povjerenja i strpljenja. Važno je od početka znati u šta se upuštate i imati cilj. Pokušajte se fokusirati na svoju ljubav i budućnost jer samo tako će iz veze izroniti nešto pozitivno. Ako je udaljenost samo privremena, pomaže i to da se fokusirate na činjenicu da ćete nakon određenog vremena biti i fizički zajedno. Naravno, svaka pojedina osoba za sebe odlučuje je li spremna na ovaj izazov i može li funkcionirati u ovakvoj vezi.

 

 
Intenzivna komunikacija

Također, pokažite partneru kako funkcionirate u određenim trenucima, koje stvari smatrate važnima te što očekujete kako bi veza funkcionisala. Pokušajte stvari rješavati u hodu i razgovarati jer samo tako možete vidjeti šta vam odgovara, a šta ne. Redovna komunikacija je jako važna, a danas je to barem moguće – mobilni, sms, internet, skype, e-mail… Ona mora postati dio vaše svakodnevnice i od velike je važnosti čak i ako se ne radi o vezama na daljinu, a kamoli kad se radi. Sam razgovor o sasvim bezazlenim stvarima, aktivnostima tokom dana može biti od velikog značaja za vezu.

 

Iskrenost i dogovori

Uz to, pokušajte što više razgovarati o stvarima koje vas brinu. Dakle, ništa ne ostavljajte za ono – o tome kad se vidimo. Kad god je teško, razgovarajte o tome i bavite se stvarima kako dolaze. Tako ćete najbolje upoznati sebe, partnera, ali i uspostaviti dobar način za rješavanje problema. Kompromis je takođe jedna od bitnih stvari da se uspije. Izdvojite vrijeme za razgovor, budite spremni odreći se nekih stvari, možda najdraže TV-emisije, radi toga da bi razgovarali s njim.

 

Povjerenje i tolerantnost

Jedan od ključnih elemenata svake veze jeste – povjerenje. U vezi na daljinu doza povjerenja mora biti jako velika, ali naravno da takvo povjerenje treba i steći. Pokušajte što manje sumnjati u partnera jer to može samo ugroziti vezu. Budite pouzdani – ako nešto obećate, pokušajte to i ispuniti. Na taj način gradite povjerenje, ali i jačate vašu vezu.

 

Mali znakovi pažnje

Budite maštoviti,  sitnice puno znače. Iako niste zajedno, lijepa riječ, poruka, pjesma ima veliki značaj. A vrijeme provedeno zajedno pokušajte iskoristiti na najbolji mogući način – dakle, u ljubavi, ne u svađi. Veza na daljinu svakako vas može učiniti odgovornijima, ali i iskrenijima prema partneru jer imate prilike reći puno više stvari nego što biste možda inače govorili da je pokraj vas. Naravno, ima i trenutaka u kojima će biti teško i osjećaćete se usamljeno, ali to je sasvim normalno i prolazno.

Ako je prava ljubav u pitanju, ništa nije nemoguće. Prepreka nisu čak ni kilometri koji vas dijele, jer se možda na kraju ipak sve posloži, a veza ostane čvrsta i nepobjediva.