Kako kosu s vremena na vrijeme oporaviti?

02/06/2012 20:37

Koja žena ne sanja o sjajnoj, zdravoj kosi? Za mnoge je to naizgled nedostižna želja, ali nju možete ispuniti pomoću nekoliko trikova.

 
 

Bečki stručnjak za kozmetiku Helga Fiala-Haslberger savjetuje kako da kosu s vremena na vrijeme oporavite.

Svakodnevnim pranjem kose, redovnim feniranjem i korišćenjem proizvoda za oblikovanje, kosa se oštećuje. Pjenaza feniranje, proizvodi za oblikovanje i lak za kosu ostavljaju posljedice na kosi. Tome se pridružuju svakodnevni uticaji čestica prljavštine u vazduhu i UV-zraci koji kosu vremenom čine slabom i mat. Ona gubi na jačini i izgleda beživotno. Posljedica toga je da se ne može više napraviti dobra frizura, ona ne drži dugo i pada.

Pravilnom njegom kose mogu se nadoknaditi mali deficiti, a kosa će ponovo izlgedati zdrava i svježa. Šampon u velikim količinama i prečesto korišćenje proizvoda za njegu zasite kosu. Prva pomoć su pilinzi poput zemlje od lave ili fango blato koji se mogu kupiti u drogerijama. Jednostavno umasirajte pilinge u kosu i ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim dobro isperite. Kosa će oživjeti i izgledati vitalna.

Kod slamaste i mat kose pomažu pakovanja za kosu koja možete sami da napravite. Malo sastojaka poput žumanca i soka od limuna vratiće svježinu vašoj kosi. Ko se muči sa suvom, lomljivom kosom i ne želi stalno da skraćuje krajeve, trebalo bi da nanese na kosu dodatne vitamine i vlažnost. Maska za kosu napravljena od meda i jaja štiti kosu od isušivanja i djeluje protiv lomljenja. Jaje snabdjeva kosu cinkom koji jača kosu, a med daje vlažnost. Za iskrzanu kosu su dobri avokado i suncokretovo ulje, jer imaju dosta vitamina i oporavljaju kosu i tako joj daju sjaj.