Njega kože ljeti

02/06/2012 20:52

Ljeto je godišnje doba koje zahtjeva opreznu zaštitu kože zbog pojačanog izlaganja suncu. To je nešto što svi dobro znaju. Međutim, da bi tvoja koža i ljeti bila glatka, nježna i baršunasta, preporučujem ti nekoliko provjerenih trikova.
 

 

Ljeti nas muči vrućina, koža se dodatno znoji i isušuje. Zato je ne treba “pretovariti” prevelikom količinom šminke. Evo savjeta kako da budeš lijepa i svježa bez mnogo šminke.

 

Krema za sunčanje

Pretjerano izlaganje suncu može da bude pogubno po kožu. Zato je obavezna zaštitna krema za sunčanje koja će te štititi i od pojave bora.

 

Balzam za kožu

Da ti ten ne bude bez prirodnog sjaja, na vrh jagodica nanesi prstom sasvim malo balzama za kožu (ili usne). Lice će odmah zablistati. Ostatak stavi na usne i na kožu oko noktiju.

 

Uravnotežena higijena

Ne peri lice i kosu agresivnim sredstvima za čišćenje, a pazi i da pranje ne bude često. Kožu i kosu čestim pranjem lišavamo njihovih prirodnih ulja.

 

Hidratacija

Hidratacija je ključna za čisti mladalački ten. U prostorijama i klimi u kojoj radimo dehidratacija je uobičajena. Koristi isprobane i provjerene kozmetičke proizvode za njegu koji vlaže kožu.

 

Njega suhe kože

Ako imaš suhu kožu, trebalo bi lice da pereš samo jednom dnevno, najbolje je samo uveče i to uz pomoć mlijeka za čišćenje kojeg treba staviti na krpicu od muslina. Ovo je odličan prirodni piling.

 

Tečni puder

Ako koristiš tečni puder, neka nijansa bude što sličnija tvojoj boji kože. Za suhu kožu je najbolji puder koji je pomalo kremast ili reflektira svjetlost dok je za masnu kožu dobar hidratantni puder koji daje svilenkasti ton.

 

Lak na nokte

U ljetnje mjesece koristi lak za nokte u nijansama kože – tako će ti ruke izgledati elegantne.

 

Oblikovanje obrva

Čak i ako si tokom ljeta odustala od šminkanja, nemoj zanemariti oblikovanje obrva. One će dati velik doprinos cjelokupnom utisku tvog lica.