Plivanje – sport koji jača dušu i tijelo

27/05/2012 21:57

Kad plivate ne opterećujete zglobove i kralježnicu, vodoravni položaj tijela pospješuje cirkulaciju, a strujanje vode opušta muskulaturu.

Plivanje je ljudska aktivnost koja postoji od kad je i čovjeka, a prve slike plivanja datiraju u kameno doba.

Prvi zapis o plivanju potječe iz 2000. godine prije nove ere.

Među najstarijim djelima u kojima se spominje plivanje su Gilgameš, Ilijada, Odiseja i Biblija.

Prvo poznato plivačko natjecanje održalo se u Europi, oko 1800. godine kad su plivači odmjerili snage u prsnom plivanju.

Plivanje je bila disciplina i na prvim modernim Olimpijskim igrama u Ateni 1896. godine.

 

Plivanje i zdravlje

 

Ukoliko ste se odlučili učiniti nešto dobro za svoje zdravlje - predlažemo vam plivanje kao najbolji izbor.

Plivanje pozitivno utječe na:

srce i krvni tlak

pluća

sve mišićne skupine i vezivno tkivo

artritis astmu

prekomjernu težinu

stres i napetost

 

Jedna od najvećih prednosti plivanja je pozitivno djelovanje na vaše srce te stabiliziranje krvnoga tlaka.

Plivajući koristite sve glavne mišićne skupine i snažno aktivirate rad srca i pluća što je bolje od bilo kojeg vježbanja na spravama koje najčešće koriste samo jednu mišićnu skupinu. 

Plivanjem se produbljuje disanje, pa time i povećava kapacitet pluća. Upravo zbog jačanja pluća, plivanje se preporučuje i osobama koje boluju od astme.

Prema znanstvenicima sa američkog instituta u Seattleu, žene koje plivaju pet puta tjedno i do 20% smanjuju rizik od obolijevanja od karcinoma dojke.

Za razliku od trčanja, aerobika ili treninga s utezima, u plivanju se ne izlažete opasnosti od ozljeda vezivnog tkiva.

Plivanje se preporučuje kao tretman za jedan od najtežih kroničnih oboljenja, oblik artritisa poznat kao ankilozantni spondilitis (kronična upala kralježnice). Znanstvenici sa Sveučilišta Ege u Izmiru su zaključili da je plivanje značajno pomoglo oboljelima od ove bolesti.

Za plivanje se odlučuju i mnogi sportaši koji se aktivno bave drugim sportovima. Plivanje se posebno preporučuje sportašima s ozljedama koji ne smiju raditi nikakve vježbe s opterećenjima zglobova.

Uz plivanje, u ovakvim se slučajevima preporučuju i razne vježbe u vodi poput aerobika u vodi i trčanja po vodi.

Plivanje se smatra idealnim sportom za ljude s prekomjernom težinom, trudnice te osobe s bolovima u nogama ili donjem dijelu leđa.

Plivanje se preporučuje i osobama s problemima s ravnim stopalima te koordinacijom.

Plivanje pozitivno utječe na cirkulaciju i podiže nivo energije - nakon plivanja se nećete osjećati izmoreno kao nakon drugih sportova, a   pozitivno  će utjecati na vaše zdravlje.

Jedna od najvećih prednosti plivanja je olakšanje od stresa i napetosti. Tijelo u um se u vodi opuštaju -  što više vremena provedete u vodi, više ćete se opustiti.

Smanjenje stresa će poboljšati vašu svakodnevicu i popraviti odnose s ljudima koji vas okružuju.

 

Pravilno disanje je bitno

Ukoliko ste početnik, izuzetno je važno da tijekom plivanja naučite pravilno disati. Kad naučite tehnike disanja, moći ćete plivati brže, a i ukupni pozitivan učinak plivanja će biti poboljšan.

Koncentrirajte se na disanje te cijelo vrijeme dok plivate držite usta zatvorena. Pokušajte uskladiti disanje s pokretima.

Na taj način ćete povećati sposobnost pluća da uzmu onoliko zraka koliko mogu zadržati do izdaha. Kad ovo uvježbate, popravit ćete brzinu i okretnost.

Početnici udišu nakon svakog pokreta i navikavaju se na usklađenost uma i tijela, dok uvježbani plivači udišu nakon tri ili četiri pokreta.

Imajte na umu da tehnike disanja ovise o stilu plivanja za koji se odlučite. Pri slobodnom plivanju zrak udišete kad glavu okrenete na stranu, dok kod prsnog plivanja zrak udišete u trenu kad vam je cijela glava izvan vode.

Prije udisanja novoga zraka izdahnite sav zrak te pazite da ne udišete previše zraka jer se na taj način nećete uspjeti koncentrirati na usklađenost plivačkih pokreta i disanje.

 

Plivanje za vitku figuru

Plivanje se smatra idealnim sportom za ljude s prekomjernom težinom.

Plivanjem slobodnim stilom u trajanju od 30 minuta, potrošit ćete oko 350 kalorija. Najtežim stilom, delfinom, u 30 minuta ćete sagorjeti 400 kalorija.

Ovaj sport pozitivno utječe i na rješavanje masnih naslaga na bedrima – plivajte leđno i udarajte nogama kružnim pokretima i na taj način potaknite cirkulaciju u područjima gdje vam se nakuplja celulit.

Već nakon nekoliko sati plivanja, osjećat ćete veću snagu, fleksibilnost i mišićnu izdržljivost.

Plivanje ravnomjerno jača sve mišićne skupine jer se plivači ravnomjerno koriste rukama, nogama, trbušnjacima, leđima i prsima.

 

Stoga, nemojte čekati ljeto i desetak dana godišnjeg odmora kad ćete plivati na moru, upišite se na plivanje na bazenu i priuštite svome tijelu najbolju moguću aktivnost.

Stručnjaci preporučuju svakodnevno plivanje u trajanju od 30 minuta, ili minimalno tri puta tjedno.