Saznaj kako gazirano piće utječe na tvoje tijelo

28/05/2012 12:10

Znate li da su gazirana pića dugo bila prva na listi proizvoda koji najviše debljaju Amerikance? Prema nekim procjenama, prosječan Amerikanac popije oko 216 litara gaziranih pića godišnje, a kada bi u BiH netko radio slično istraživanje vjerujemo da bi također došao do šokirajućih podataka.

Pola litre gaziranog pića sadrži oko 16 kašičica šećera i to najviše u formi glukozno – fruktoznog sirupa. Ovo je ipak tri puta veća doza šećera od one koju dnevno preporučuju američki liječnici.

 


Ne, to nije sve. Evo što se događa u tvom tijelu nakon upotrebe gaziranog pića:

  1. Nakon dvadesetak minuta drastično se povećava razina šećera u krvi, a jetra odgovara tako što ogromnu količinu šećera počinje pretvarati u mast.
  2. Nakon četrdesetak minuta gotova je apsorpcija kofeina iz napitka, zjenice se šire, raste krvni tlak, a jetra izbacuje još šećera u krv. 
  3. Nakon 45 minuta u tijelo se počinje izlučivati hormon dopamin, inače poznat kao hormon euforije, koji se izlučuje i nakon upotrebe droga.
  4. Nakon šezdeset minuta naglo pada koncentracija šećera u krvi pa ćeš naglo osjetiti potrebu ili za novim gaziranim napitkom ili za kakvom hranom.

Fruktoza se pretvara u mast brže od ostalih šećera

Najnovija istraživanja pokazuju da je fruktoza puno opasnija od običnog šećera, a budući je puno jeftinija sve se češće koristi u gaziranim pićima. Fruktoza se prerađuje u jetri i od nje se stvaraju zalihe masti u tijelu. Stoga mnogi upravo fruktozu iz fruktozno – glukoznog sirupa krive za epidemiju pretilosti u zapadnom svijetu.

Prema istraživanjima, osobe koje piju dvije litre gaziranog pića dnevno mogu u samo tjedan dana dobiti 90 dekagrama, dakle gotovo kilogram! Možda se sada pitaš koja to budala pije dvije litre gaziranog pića u danu, ali iznenadio bi se koliko je takvih koji zapravo gaziranim pićem zamjenjuju  - vodu!

 


Uz ovo, istraživanja pokazuju da fruktoza smanjuje sposobnost normalnog rada hormona leptina u tijelu. Naime, leptin je hormon koji pomaže regulisati metabolizam i tjelesnu težinu te 'govori' jetri što da učini s pohranjenom glukozom. Kada tijelo više ne čuje signale koje mu šalje leptin događa se pretilost, dijabetes i ostali poremećaji u zdravlju.

Dakle, puno argumenata o kojima treba razmisliti prije nego sljedeći puta posegnemo za novom porcijom gaziranog pića.