Šta podstiče, a šta guši ljubav?

27/05/2012 22:39
 
Podsticaji za vezu
 

Idite često zajedno u pozorište. Na taj način ne samo da ćete uspjeti da ostanete u toku sa kulturnim gradskim dešavanjima, već će ovakvo zajedničko provedeno vrijeme imati vrlo pozitivan uticaj na vašu ljubav.

 

Naučite njegov jezik. Možda se ježite na samu pomisao da riječi iz vokabulara vašeg dragog, kao što je „brate“, izlaze iz vaših usta, ali to bi mogla da bude dobra stvar. Ova tendencija se zove usaglašavanje jezičkog stila i ojačava veze između partnera. Naravno, prvo probajte da vi njega naučite nekim svojim poštapalicama.

 

Ne stidite se „čudaka“ u sebi. Recimo da obožavate da raspoređujete namjernice u frižideru prema bojama ili da opsesivno pratite telešop programe, ali krijete to od njega jer ne biste voljeli da on pomisli da ste stvarno čudni. Prekinite sa tim. Kada ostajete vjerni sebi, osjećate i veću intimnost sa svojim partnerom.

 

Otkrijte njegove ciljeve. Da, vaš voljeni ima ambicije, ali istraživači danas poručuju da bi trebalo pažljivo pratiti šta je to čemu on teži. Ako nastoji da obori svoj rekord u trčanju na pet kilometara, a ne samo da prestigne sve svoje ortake na toj dužini, upecali ste pravog. Prvi cilj otkriva da je on čovjek koji nastoji da unaprijedi sebe, a ne samo da se takmiči, a muškarci koji posjeduju takve osobine najčešće su idealni saputnici u ljubavi.

 

Prepreke za vezu

 

Pozivi u saobraćaju. Bolje da odložite razgovor nego da ga pozovete u toku svoje ili njegove vožnje od posla do kuće. Pored bezbjednosnih rizika, naučnici kažu da su tokom razgovora koji se vode dok su osobe za volanom nesporazumi mnogo učestaliji, pošto čovjek sporije reaguje i pažnja je podjeljena.

 

Gušite ga podrškom. Odlažete svoj dogovor o izlasku sa prijateljima kada vas on pozove i saopšti vam da je dobio otkaz? Kul, to je reakcija brižne djevojke. Šaljete mu linkove o novim konkursima za posao svakih sat vremena? E, to i nije tako dobro. Iako vam se možda čini da mu tako pomažete, kada se neprestano trudite da mu pružite podršku, to može da mu djeluje zapovjednički i stručnjaci kažu da će ga to potencijalno udaljiti od vas.

 

Zanemarujete mišljenje svojih prijatelja. Ako vaši najbolji prijatelji i članovi porodice nemaju nijednu lijepu riječ za vašeg dečka, budite na oprezu. Kada ljudi do kojih vam je najviše stalo nemaju pozitivno mišljenje o vašem partneru, manje su šanse da će veza opstati na duže staze.

 

Odlazak u oblaku bijesa. U trenucima kada vas stvarno iznervira teško je odoljeti iskušenju da mu jednostavno okrenete leđa i izađete napolje dok se strasti ne smire. Takva strategija zapravo nije uspješna. Jedna nedavno sprovedena studija otkrila je da u vezi u kojoj se jedan partner redovno povlači prilikom svađe postoje veće šanse da dođe do razlaza.