Švedska predstavnica Loreen pobjednica Eurosonga, Maya Sar na 18. mjestu

27/05/2012 23:58

Šveđanka Loreen s pjesmom "Euphoria" pobijedila je na 57. takmičenju za najbolju pjesmu Evrope, održanom u Azerbejdžanu. Naša Maya Sar s pjesmom "Korake ti znam" je osvojila osamnaesto mjesto. Na drugom mjestu je Rusija, a Srbija je zauzela visoko treće mjesto.

 

Loreen (Foto: AFP)

 

Pažnja miliona ljubitelja Eurosonga je bila usmjerena na dešavanja u Kristalnoj areni u Bakuu u Azerbejdžanu. Izvođači iz 26 zemalja su se borili za pobjedu i organizaciju sljedećeg Eurosonga. Ubjedljivu pobjedu, s čak 372 boda, odnijela je mlada Loreen iz Stockholma.

Nakon spektakularnog otvaranja finalne večeri i vatrometa, uz našu predstavnicu, u finalu Eurosonga na sceni Kristalne arene predstavili su se izvođači iz 26 zemalja: Rumunije, Moldavije, Islanda, Mađarske, Danske, Albanije, Kipra, Grčke, Rusije, Irske, Litvanije, Srbije, Ukrajine, Švedske, Makedonije, Norveške, Estonije, Malte, Turske, Španije, Francuske, Italije, Velike Britanije, Njemačke i Azerbejdžana. 

Prema ocjenama stručnog žirija i milionskog auditorija iz 42 zemlje, najbolja pjesma Evrope je "Euphoria", koju je izvela švedska predstavnica Loreen. Upravo Švedska pjesma predstavnica je bila glavni favorit na kladionicama. Loreen je imala savršen scenski nastup, oduševila je višemilionsku publiku svojim glasom i stoga zasluženo za svoju zemlju izborila organizaciju 58. takmičenja za najbolju pjesmu Evrope.

 

www.youtube.com/watch?v=GqYtlpZ-9N4

 

www.youtube.com/watch?v=YdgbM8k_wNg

 

www.youtube.com/watch?v=Fu0AavR9srA&feature=player_embedded