Utjecaj djetinjstva na ljubavne odnose

27/05/2012 22:30

Od toga kakvo djetinjstvo smo imali, a naročito od odnosa sa majkom, zavisi priroda naših ljubavnih odnosa u odraslom dobu. Ova tvrdnja objavljena je u jednom časopisu specijalizovanom za psihologiju, a do nje se došlo na osnovu dugogodišnjeg istraživanja u kojem su učestvovala djeca, praćena od rođenja do ranih tridesetih godina života. 

Ispostavilo se da su bebe prema kojima se roditelji nisu odnosili onako kako je trebalo, kao odrasli ljudi zauzimali napadački stav jer su se osjećali ugroženo. Nasuprot tome, bebe koje su u djetinjstvu imale veliku podršku majki, naučile su da se nose sa teškoćama u ljubavnim vezama.

Povezanost bebe sa majkom tokom prvih 18 mjeseci života snažno utiče na ljubavni život djeteta u budućnosti, pa kada djeca postanu odrasle osobe neprestano kroz život ponavljaju emocionalne i socijalne obrasce iz djetinjstva. Od odnosa sa majkom zavisi ne samo sposobnost rješavanja sukoba sa drugim ljudima, naročito ljubavnim partnerima, već i sposobnost za povjerenje. Svaki put kada dođe do stresne situacije u životu, na površinu izbiju ti stari obrasci.

- Odnos sa roditeljima, posebno sa majkom, u prvim mjesecima života djeteta prva je povezanost koju to dijete ima. Ta veza djeci je kasnije model za sve ostale veze. Ako je bila dobra, ispunjena toplinom i povjerenjem, dijete će biti emotivno zrelije, a to znači da će bolje funkcionisati u ljubavnim odnosima – objasnio je Jeffrey Simpson, sa Univerziteta Minnesota.