Značenje boja ruža

27/05/2012 22:28

Ruže su zasigurno najdraže cvijeće koje se poklanja dragim osobama. Simbol su ljubavi i zahvalnosti, predivno mirišu, lijepo izgledaju, a dolaze u različitim bojama od kojih svaka nosi svoju poruku. Hiljadama godina, ruže su inspirisale ljude da bojama razviju skriveni jezik simboličnih poruka.

Jeste li ikad razmišljali zašto vam je neko poklonio rozu, a ne npr. narandžastu ružu? Kako se odabire boja ruže i upućuje li taj odabir skrivenu poruku? Donosimo vam značenja koja se povezuju s različitim bojama ruža.

 

Crvena

Ruže crvene boje simbol su ljubavi i romantike, a označavaju ljepotu i savršenstvo. Buket od 12 crvenih ruža predstavlja idealan način da posebnoj osobi pokažete svoje osjećaje. Predstavljajući pravu i trajnu ljubav koja je jača od trnja, crvena je poznata kao ruža ljubavi. Najdraži poklon za Valentinovo ili godišnjicu braka, crvena ruža pokazuje i veliku strast. Takođe, darivanje crvene ruže može značiti i priznanje nečijeg uspjeha i poštovanje prema osobi.

 

Bijela

Bijela boja je boja čistoće, nevinosti, poniznosti i čednosti. Povezuje se s vjenčanjem i brakom koji označavaju novi početak. Takođe, bijela ruža je simbol naklonosti i poštovanja.Šalje poruku naklonosti i pokazuje čiste namjere, a buket bijelih ruža često se kupuje kao znak pozdrava i uspomene na nekog.

 

 

 

Žuta

Žute ruže označavaju bogatstvo, bujnost i izobilje. U viktorijansko doba bile su simbol ljubomore, a danas označavaju prijateljstvo. Jaka, žuta boja kao sunce budi osjećaj topline i sreće. Idealna je za pokazivanje veselja, privrženosti i prijateljstva.

 

Roza

Simboliše ženstvenost, eleganciju, otmjenost, uglađenost, a često se poklanja kao izražaj divljenja. Roza ruža pokazuje zahvalnost i sreću, a ima nježnije značenje nego crvena boja.

Ružičasta boja dolazi u više nijansi, od svijetle do tamne.

 

Narandžasta

Topli, vibrirajući tonovi narandžastih ruža simbolišu entuzijazam i želju. Savršene su za pokazivanje obožavanja i privlačnosti, sa skrivenom porukom strasti i uzbuđenja.

 
 

Boja breskve

Nježna boja breskve pokazuje zahvalnost, priznanje i uvažavanje. Često se poklanja kao izraz simpatije.

 

Boja lavande

Neobična boja lavande je savršen simbol očaranosti i opčinjenosti. Ovom bojom iskazuje se i ljubav na prvi pogled.

 

Plava

Ruže koje ne postoje u prirodi označavaju nedostižno i nemoguće.

 

Crna

Crna boja ruža je zapravo izrazito tamna crvena boja. Najtamnija boja simboliše smrt i opraštanje s nekim, posljednji pozdrav. No crna ruža može poslati i pozitivnu poruku ponovnog rođenja i novih početaka.