Znate li kako cigarete utiču na vaše tijelo?

27/05/2012 13:51

Ukoliko ste pomislile da to što ponekad tokom izlaska sa drugaricama zapalite cigaretu u suštini i nije tako neki veliki porok, zastanite i razmislite još jednom.

 

 
Prosječna cigareta do kraja dogori nakon deset udisaja i za otprilike pet minuta. Uzmite u obzir da čak i za ovako kratko vrijeme vi unesete preko četiri hiljade hemikalija koje mogu da naprave pravu pravcatu pustoš u vašem tijelu.

Obratite pažnju u kojoj mjeri izloženost duvanskom dimu može uticati na vaše zdravlje.

 

0-10 sekundi

U trenutku kada povučete prvi dim, on prolazeći kroz vaša usta za sobom ostavlja smeđkastu prevlaku na vašim bisernobijelim zubima. Otrovni gasovi kao što su to formadehid ili amonijak smjesta stavljaju vaš imuni sistem u stanje najviše pripravnosti, izazivajući mnogobrojne upalne procese.

Jednom kada uđe u vaš dušnik, dim cigarete nakratko usporava rad trepljastih ćelija, sićušnih čistača kojima je posao da uklanjaju sluz i nepoželjne čestice koje napadaju vaš respiratorni sistem. Paralelno sa tim, vazduhom nošen nikotin, prodirući kroz milion sićušnih kapilara smještenih u vašim plućima, ulazi u krvotok.

Nakon što nikotin stigne do nabubrežnih žlijezda, gdje se aktivira lučenje adrenalina koji podiže krvni pritisak i broj srčanih otkucaja, vaše tijelo osjeća iznenadnu navalu energije. Srčani mišić počinje da gubi sposobnost da se u potpunosti raširi i opusti između dva otkucaja, čime se umnogome povećava mogućnost da doživite moždani udar.

Istovremeno, ugljen monoksid  kreće da se vezuje za ćelije u krvi, čime se ograničava sposobnost sprovođenja kiseonika do vitalnih organa.

Kiseonik kroz krvotok prolazi moždanu barijeru gdje određeni neuroni reaguju tako što oslobađaju bujicu dopamina, neurotransmitera koji podiže raspoloženje.

 

Nakon pet minuta

Kako se nivo dopamina vraća u normalu, vaše tijelo počinje da žudi za još jednim „podizanjem“, a vi sami čak toga ne morate da budete svjesni. Ukoliko dovoljno često počnete da ugađate svojoj potrebi, vaš mozak će postati zavistan i vi ćete upasti u krizu svaki put kada budete pokušali da ostavite cigarete. Neki stručnjaci smatraju da nikotin izaziva jednaku zavisnost kao heroin.

Iako ste nakon gašenja cigarete prestali u sebe da unosite duvanski dim, čišćenje toksičnih supstanci iz vašeg organizma trajaće još narednih šest do osam sati.

 

Zauvijek

Poklon koji vam ostaje nakon svake žurke na kojoj ste zapalili cigaretu: pluća puna gnjecavog smeđeg katrana.