Devet životnih savjeta za svakog tinejdžera

28/05/2012 11:58

Možda još uvijek život gledaš kroz roze naočale i vjeruješ da dobro uvijek pobjeđuje zlo. Možda si već par puta pao/la direktno na glavu i na život gledaš kao na kaos u kojem sve ovisi o igri sudbine ili, pak prevrtljive sreće.

Svatko prema svojim iskustvima stvara zaključke o životu te se onda u skladu s njima ponaša. Iako ti se može činiti da si sada jako pametan/na i da znaš odgovore na sva životna pitanja i probleme, pričekaj malo još koju godinu, dok te život ne udari svom snagom.

 

 

Naime, tek ćeš onda shvatiti koliko je udoban i lijep, zapravo savršen bio život dok su se starci o svemu brinuli, a tebe tražili tek solidne ocjene u školi. Ovome možeš vjerovati ili ne, ali činjenica je da nas sve život omekša, olabavi, uzme nam daha s vremena na vrijeme i baca nas na leđa. Saznaj životna pravila koja ti mogu pomoći da život sagledaš realističnije nego što ga možda sada gledaš.
 

Savjet prvi – ŽIVOT NIJE PRAVEDAN

Nažalost, moraš se naviknuti na to. Većina tinejdžera onu famoznu rečenicu: 'Ali nije fer!' kaže barem pet puta u danu. Nažalost, ljudi smo i teško nam je uvijek držati jezičak pravednosti ujednačenim. I, kao što to nije lako ni onima koji bi trebali biti pravedni, kao primjerice učitelji, isto tako i sam/a znaš da si nebrojene puta, namjerno ili nenamjerno, bio/la nepravedan prema drugima. Ponekad se tu umiješa i neka viša sila, ponekad neka viša teta, stric ili mama i tata. Pravda je doista teško uhvatljiva, a osim toga, dva čovjeka na istu stvar mogu gledati kao na pravednu i nepravednu pa 'ajde ga ti sad znaj!
 

Savjet drugi – SVIJET NIJE BRIGA ZA TVOJE SAMOPOUZDANJE

Svijet je egoističan i trči prema ostvarenju svojih ciljeva. Baš ga briga ako pri tome povrijedi kakvo malo biće i tako ga natjera da se na pet dana zatvori u svoju sobu. Samopouzdanje je nešto što trebaš razviti u sebi i ne dati da ti ga itko uzme. Težak zadatak, ali tko kaže da je život lagan?
 

 

Savjet treći – AKO MISLIŠ DA IMAŠ STROGU PROFESORICU, ČEKAJ DA UPOZNAŠ SVOG ŠEFA

Kad nešto uprskaš, neće te pitati kako se osjećaš zbog toga, kada uprskaš i drugi put, neće ti dati jedinicu već će te poslati doma s radnom knjižicom ili će u najmanju ruku sve što radiš gledati preko nišana na kojem je tvoja zadnja velika greška još koju godinicu, dvije, tri...
 

Savjet četvrti – NIJEDAN POSAO NIJE SRAMOTAN

Još uvijek živimo u društvu u kojem su neka zanimanja na cijeni, a ona druga su manje cijenjena. Ipak, treba znati da nijedan posao nije sramotan – primjera radi, smetljari na Islandu su među najplaćenijim radnicima jer zimi čiste ulicama u ekstremnim uvjetima!
 

Savjet peti – NISU RODITELJI ZA SVE KRIVI

Vjerojatno i danas voliš kriviti starce za mnogo toga, od manjka samopouzdanja do toga što nemaš novca za tenisice kakve želiš. Da, oni su nam svima dali temelje, ali ne zaboravimo da imamo vlastitu volju (posebno sada, kada smo tinejdžeri) i da zapravo o mnogo toga sami odlučujemo, iako nam se tako ne čini.
 

Savjet šesti – ŽIVOT NIJE PODIJELJEN NA SEMESTRE I NEMA SLOBODNOG LJETA

Da, dok ideš u školu, imaš slobodno ljeto u kojem možeš plandovati. Kada kreneš raditi, zaboravi na sve to. Ako možda misliš da nastavnici imaju također cijelo ljeto slobodno – varaš se!
 

Savjet sedmi – TELEVIZIJA NIJE STVARNI ŽIVOT

Pravi problemi se ne rješavaju u sekundi (prekinuti reklamama) i nećeš moći cijele dane provoditi u omiljenom kafiću.
 

Savjet osmi – BUDI LJUBAZAN/NA PREMA ŠTREBERIMA

Naime, velike su šanse da ćeš završiti radeći za jednoga.
 

Savjet  deveti – UŽIVAJ U ŽIVOTU DOK MOŽEŠ

Da, naravno, roditelji su gnjavaža, škola je trn u nozi, ljubav te tjera u depresiju. Ali uživaj u svemu što imaš danas, kao tinejdžer, jer jednog dana kada se probudiš kao odrasla osoba, vidjet ćeš koliko si tada bio sretna/na!