Vježbajte manje, sagorite više kalorija!

27/05/2012 22:08

Pitate se kako?! Vrlo jednostavno: ubrzajte, usporite, ponovite!

 
Kada je riječ o ostvarivanju brzih rezultata, postoji jedan trik koji primjenjuju svi instruktori fitnessa: interval treninzi tokom kojih se naizmjenično rade vježbe velikog intenziteta i vježbe umjerenog intenziteta. Ovaj režim može da promijeni izgled tijela za mnogo kraće vrijeme nego kardio trening. Zapravo, uz intervalni trening rezultati će biti vidljivi za nekoliko sedmica. Evo kako da pravilno izvodite ove vježbe...
 
Osnove sagorijevanja masnog tkiva
Šta je zapravo intervalni trening? Kratki periodi intenzivnijih ili bržih vježbi. Bez obzira na to da li šetate, vozite bicikl, plivate ili trčite, povremeno uključite lakše i sporije intervale tokom kojih ćete povratiti snagu.
 
Zbog čega je efikasan? Tokom faze intenzivnih vježbi sagorjećete veliki broj kalorija, a tokom sporije faze vaše tijelo će obnoviti snagu za novi intenzivni period. Tokom tog vremena, rad srca će biti ujednačen. Rezultat: eksperti procjenjuju da se u intervalnim treninzima sagorijeva 20 do 25 posto više kalorija.
 
Šta treba da znaju početnici?Kao i sa svim aktivnostima, započnite trening sporim ritmom. Ukoliko gubite dah prije nego što završite intenzivne vježbe, onda ih skratite. Ipak, vodite računa o tome da intervali oporavka ne budu previše laki, da biste održali ubrzani rad srca.
 
Koliko treba da traju treninzi? Istraživanja pokazuju da je pola sata do 40 minuta optimalno vrijeme za intervalni trening.
 
SPREMNI STE DA PROBATE?
Isprobajte ovaj tip intervalnog treninga u kombinaciji sa kardio vježbama po vašem izboru.
 
U prvih 10 minuta naizmjenično vježbajte 30 sekundi brzim tempom i 60 sekundi umjerenim tempom. Na skali težine izvođenja, intenzivni intervali treba da budu između 7 i 8 (od 10). A faze oporavka treba da budu na ovoj skali 4 ili 5.
 
U narednih 10 minuta, naizmjenično vježbajte 60 sekundi brzim tempom i 60 sekundi umjerenim tempom.
 
U finalnih 10 minuta, naizmjenično vježbajte 90 sekundi brzim tempom i 60 sekundi umjerenim tempom.
 
Prema procjeni eksperata, u intervalnim treninzima sagorijeva se 20 do 25 posto više
kalorija.